Noget af det værste man kan forestille sig som forælder er, hvis ens lille barn får noget galt i halsen.
Her får du nogle gode råd, så du er forberedt på at lave førstehjælp, hvis det skulle ske.
De fleste ved hvor ubehageligt det er, hvis man pludseligt får noget galt i halsen.
Og hvis det samtidigt blokerer luftvejen totalt, er man nødt til at lave førstehjælp med det samme. For der er ikke tid til at vente på at ambulancen kommer!
Historien om Nora
Da Nora var omkring 18 måneder, sad hun sammen med sin mor i køkkenet og spiste. Nora spiste en agurkestav, og det havde hun prøvet flere gange før.
Pludselig kigger hun op på sin mor, Stine, med store opspilede øjne. Hun forsøgte at trække vejret, men kunne ikke, for agurkestykket havde sat sig fast….
Heldigvis havde Stine, dagen før, lært hvad man skal gøre, hvis et lille barn får noget galt i halsen. Så hun løftede Nora ud af stolen, og slog hende hårdt i ryggen, indtil agurkestykket kom op.
Mor Stine var temmelig forskrækket over situationen, men var rigtig glad for, at hun reagerede som hun skulle.
Små børn får ofte noget galt i halsen, og det kan der være flere årsager til:
- Når man er lille, så er man mere nysgerrig og man undersøger alting med munden. Også selvom tingene ikke er beregnede til at spise. Det kan f.eks. være legetøj, perler, klodser mm.
- Det kan også være hårde eller store stykker madvarer, der sætter sig fast, f.eks. agurkestykker, gulerodsstave, vindruer, peanuts mm.
- Luftrøret ved mindre børn er meget blødt, og derfor kan det give efter, når barnet forsøger at sluge noget. Så ting har nemmere ved at kile sig fast i luftrøret.
Hvis du oplever, at dit barn pludselig ikke kan tale, og samtidig virker panisk, kan det være fordi der sidder noget galt i halsen.
Førstehjælp:
- Forsøg at få barnet til at hoste
- Hvis det ikke hjælper, skal du holde barnet på maven, mens du slår med flad hånd, mellem skulderbladene (op til 5 gange)
- Hvis det ikke hjælper, skal du vende barnet om og trykke hårdt med 2-3 fingre midt mellem brystvorterne (op til 5 gange)
- Hvis det ikke kommer op, skifter du mellem 5 slag mellem skulderbladene og 5 tryk mellem brystvorterne.
- Hvis barnet bliver bevidstløs, skal du straks ringe 1-1-2 og starte med at lave hjertelungeredning, ved at give 30 tryk mellem brystvorterne og 2 pust gennem mund og næse.
Hvis genstanden kommer op, inden du ringer efter hjælp, skal du kontrollere at barnet trækker vejret normalt.
Og hvis du har trykket hårdt på brystkassen, skal barnet undersøges af en læge eller på skadestuen.
af Dennis Kræmmer Hansen
Paramediciner/førstehjælpsinstruktør